Dag en nacht bereikbaar, ook in het weekend. (0515) 572380
Rund

Diarree bij kalveren

Diarree bij kalveren

Diarree is een toegenomen frequentie van het uitscheiden van mest (vaker dan normaal) en de mest is niet goed ingedikt of te dun.

Symptomen

De symptomen hangen af van de oorzaak en de ernst van de diarree. Vaker mesten, te dunne mest, vieze staart en persen zijn herkenbare signalen. Kalveren kunnen ook tekenen van buikpijn tonen, zoals:

  • Een kromme rug
  • Opgetrokken buik
  • Stampen
  • Trappen naar de buik
  • Kreunen

In ernstige gevallen liggen de kalveren, ze zijn slap en kunnen niet meer overeind komen. Daarnaast kan diarree gepaard gaan met koorts of juist een te lage temperatuur.

Oorzaken

Diarree kan veroorzaakt worden door ziekteverwekkers zoals virussen (Rota en Corona), bacteriën (E.coli, Salmonella, Clostridium) en parasieten (Crypto en coccidiose). Met behulp van mestonderzoek kan de verwekker worden vastgesteld. Ook voeding gerelateerde diarree komt voor. Deze oorzaken zorgen voor overmatige vochtafscheiding, verstoorde opname van voedingsstoffen, verteringsstoornissen en/ of overmatige darmbewegingen.

Gevolgen

Afhankelijk van de mate van diarree kan uitdroging en een tekort aan zouten (elektrolyten) ontstaan. Daarnaast kan er bloedverzuring optreden en een energie tekort. Met als gevolg slappe kalveren, verminderde eetlust, conditieverlies en zelfs sterfte. Op de lange termijn kunnen een blijvende groei achterstand, verminderde weerstand en verhoogde vatbaarheid voor andere aandoeningen het gevolg zijn.

Behandeling

Behandel altijd volgens bedrijfsbehandelplan en/of advies van de dierenarts. Het belangrijkste is om de gevolgen van diarree op te heffen, namelijk het vocht- en zout tekort aan te vullen. De bloedverzuring tegen te gaan en zorgen voor voldoende energie. Als het kalf zelf drinkt, kan een elektrolytenmix met de melk en/of water worden gegeven. Aangeraden wordt om dit minimaal 3x daags te doen, om zo voldoende vocht binnen te krijgen. In andere gevallen kan het toedienen met een sonde nodig zijn of dient er een infuus te worden gegeven door de dierenarts.

Afhankelijk van de oorzaak of ziekteverwekker wordt een verdere behandeling ingesteld. Om het herstel van het dier te bevorderen, wordt aangeraden om een pijnstiller/ontstekingsremmer te geven. Eventueel kan er nog een aanvullende behandeling gegeven worden om de darmkrampen op te heffen.

Benfital® Plus

Benfital Plus is een aanvullend dieetvoeder voor kalveren met diarree of risico daarop. Het stabiliseert de water- en elektrolytenbalans. Benfital Plus is geschikt voor alle soorten diarree; het bevordert het verwijderen van ziekteverwekkers en helpt bij het snel opheffen van de gevolgen van diarree, zoals uitdroging, acidose (bloedverzuring) en een elektrolyten tekort. Daarnaast bevat het een hoog gehalte aan glucose met een energie inhoud van 310 kcal per drinkbeurt. Benfital Plus kan zowel met water als met (kunst)melk worden toegediend.

Benfital Plus zorgt voor:

  • Snel herstel uitdroging; de optimale elektrolyten samenstelling en osmolariteit zorgen voor een snelle verbetering van de water- en elektrolytenbalans.
  • Een hoog gehalte aan glucose; met een energie inhoud van 310 kcal per drinkbeurt. De glucose voorkomt en herstelt een lage bloedsuiker spiegel en het stimuleert de opname van elektrolyten.
  • Oplosbaar in melk; Benfital heeft geen invloed op de normale stremming van de melk in de lebmaag en kan dus zowel met water als met (kunst)melk worden gegeven.
  • Directe en langdurige bufferwerking; het herstel en het voorkomen van bloedverzuring vindt plaats in drie stappen. Natriumcarbonaat is direct beschikbaar en komt daarnaast geleidelijk vrij uit natriumacetaat en natriumcitraat.
  • Natuurlijke regulatie van de darmflora; de adsorberende vezels (pectines) omhuld met lecithine en de gistcellen met MOS (mannaoligosacharides) binden E.Coli en Salmonella bacteriën. De ziekteverwekkers worden zo met de mest uitgescheiden.