Dag en nacht bereikbaar, ook in het weekend. (0515) 572380
Knaagdier & Konijn

Vaccinatie (myxomatose en RHD 1+2)

Er is een combinatie enting op de markt die uw konijn(en) beschermt tegen myxomatose en RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease). RHD wordt ook wel Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS) of Viral Haemorrhagic Disease (VHD) genoemd.
We kunnen u deze vaccinatie aanbieden:

  • Gecombineerde vaccinatie (myxomatose, RHD1 en RHD2) biedt
    bescherming voor 1 jaar, deze vaccinatie kan vanaf de leeftijd van 5 weken gegeven worden en voor een goede bescherming ieder jaar herhalen.

 

Myxomatose is een virus en wordt verspreid door muggen, vlooien en vliegen, echter kan het virus ook door direct contact tussen konijnen (bijvoorbeeld contact met een besmet wild konijn) verspreid worden. Myxomatose is zeer besmettelijk. De kenmerken van deze ziekte zijn: zwelling van de oogleden, mond en anus. Het konijn voelt warm aan en is erg ziek en suf. Bij myxomatose duurt het over het algemeen 5 tot 14 dagen voordat de ziekte zichtbaar wordt.

RHD is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke ziekte die ook veroorzaakt wordt door een virus. Het konijn wordt suf, eet niet meer, raakt benauwd, krijgt koorts en heeft echt pijn (pijnuitingen tandenknarsen en zelfs schreeuwen). In het laatste stadium van de ziekte zie je vaak schuimige bloederige neusuitvloeiing en darmbloedingen. De ziekte verspreidt zich door onderling contact tussen konijnen, mest, insecten, maar ook vers geplukt gras kan besmet zijn. RHD kan zich zo snel ontwikkelen dat een konijn overlijdt, zonder dat je ziektesymptomen hebt gezien. De tijd tussen besmetting en ziekteverschijnselen (de incubatietijd) is 1 tot 2 dagen voor RHD1 en 3 tot 5 dagen voor RHD2.

We raden u aan om konijn te beschermen tegen deze ziektes. Dit kan al vanaf de leeftijd van 5 weken. Drachtige konijnen kunnen ook gevaccineerd worden, de jonge konijntjes zijn dan de eerste weken beschermd. We adviseren om deze jonge konijntjes dan te vaccineren als ze 5-7 weken oud zijn.

Ook kunt u online een afspraak maken voor het vaccineren.

https://www.dierenartsenpraktijkbolsward.nl/afspraak-maken