Dag en nacht bereikbaar, ook in het weekend. (0515) 572380
Hond

Ziekte van Lyme

Lyme-borreliose, beter bekend als de ziekte van Lyme, is de meest voorkomende door teken overgedragen infectie in Europa. De ziekte wordt veroorzaakt door spirocheten. Dit zijn spiraalvormige bacteriën die Lyme kunnen veroorzaken bij zowel mensen als dieren. In Europa wordt deze infectie voornamelijk overgebracht door teken, om precies te zijn de tekensoort Ixodes ricinus. Deze tekensoort komt voor in heel Europa, van Scandinavië tot aan de Middellandse Zee. De teek komt voor in bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras zoals duinen, maar ook de eigen tuin. Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar.

In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken (20%) besmet met Borrelia. Alle honden lopen na een beet  van een geïnfecteerde teek het risico Lyme-borreliose te ontwikkelen. Het kan maanden duren voordat de symptomen van deze ziekte zichtbaar worden. Niet zelden toont een besmette hond pas symptomen 2-5 maanden na een tekenbeet. Veel geïnfecteerde honden laten helemaal niets zien.
Veel geziene symptomen zijn:
* Kreupelheid (één of meerdere ontstoken gewrichten)
* Koorts en sloomheid.
* In zeer zeldzame gevallen ontstaan ontstekingen van de nieren     hartspier of zenuwafwijkingen.

Oudere honden en honden met een slechte afweer lijken gevoeliger voor de ziekte. Omdat de zichtbare symptomen die duiden op lyme vrij algemeen zijn en makkelijk verward kunnen worden met een andere ziekte, dient u bij twijfel altijd uw dierenarts te raadplegen.
Lyme-Borreliose wordt behandeld met antibiotica. Deze behandeling duurt minimaal een maand. De behandeling is het meest effectief wanneer deze zo vroeg mogelijk wordt gestart. Het is echter mogelijk dat de infectie ondanks de behandeling blijft bestaan.
In gebieden waar Lyme-Borreliose continu aanwezig is, is het advies om preventieve tekenwerende middelen te gebruiken.

 

 

Teken laten onderzoeken

U kunt teken die u op uw huisdier heeft aangetroffen, afgeven aan de balie.
Wij zorgen er dan voor dat ze opgestuurd worden naar een laboratorium die de teken in kaart brengen. Wilt u weten of de teek besmet is met de ziekte van Lyme, dan worden er door het laboratorium kosten in rekening gebracht.